Hans Kvist fortæller om julen

Hans Kvist fortæller om julen

Det bliver den femte jul i bispeboligen som Inga og Hans Kvist kommer til at opleve i Roskilde . Tidligere har de som præstepar oplevet jul i den lille landsbykirke i Sdr.Onsild i Jylland og i præsteboligen i Valsbøl og i Flensborg.
Julen 1940 – vor første efter at vi var blevet gift – blev en aldeles uforglemmelig jul for os. Vi var et meget fattigt præstepar men den hjertevarme som vi mødtes med gjorde at vi følte os så rige . Sikkert aldrig glemmer Inga og Hans denne jul .
I dette ufordærvede landsbymiljø ”kom man hinanden ved ” i alle måder. Det var også et udtryk herfor at landsbyens beboere denne første jul kom anstigende med alle former for lækker julemad : kød til stege færdiglavede sylter ænder – og lykkeligvis i en vinter der var tilpas hård til at man i mangel af en fryseboks kunne hænge det alt sammen i tilstrækkelig kulde på loftet.
Uforglemmeligt var det også sådan en juleaften at gå fra præstegården de 100 meter gennem præstegårdshaven til den festlige oplyste kirke hvor menigheden ventede . Endnu er mange bånd knyttet mellem Sdr.Onsild og bispeparret i Roskilde.Men det blev ikke alle juleaftener man i Sdr.Onsild-tiden fik lov at tilbringe i præstegården. Besættelsen bragte også krigens pust til den lille idyl. I eftersommeren 1944 måtte Hans Kvist ”gå under jorden” Gestapo søgte efter ham. Det var en usikkerhedens tid her som så mange andre steder. En tid med frygt og angst. Det var ikke at undres over at Inga Kvist der med ægteparrets børn sad alene i præstegården havde en urofyldt tid.Denne uro blev mærkbar stærk i december. Det ligesom sad i kroppen at der ville ske noget og hun besluttede da med sine tre børn at tage til Esbjerg hvor hendes familie boede . Den 18 december slog Gestapo til. Præstegårdens døre blev brudt op og huset gennemsøgt men uden resultat.
Juleaften dukkede Hans Kvist op hos familien i Esbjerg og således fik man alligevel lov at være sammen denne julehøjtid. Af en eller anden mærkelig grund er det altid sket for familien Hans Kvist at nye præsteembeder er blevet tiltrådt op imod jul.
Således var det i Sdr.Onsild.Således blev det i Roskilde og således var det også da Hans Kvist efter Sdr.Onsild i 1948 blev præst for den danske menighed i Sydslesvig med bopæl i Flensborg.

Hans Kvist