Onsild byernes første beboer
Onsild byernes første beboer
Navnet Onsild udledes af gudenavnet Odin, der betyder høj (Odinshøj).Navnet er i gamle dage skrevet som Othenshylle eller Othenshille. I det oldanske sprog kaldtes herredet Othenshylle. Det vil sige Odins helligdom, og i det 13 århundrede hed Sdr. og Nr Onsild , Othenshylle, men værre bliver det når navnet i herredes segl 1610 er stavet Vognsild, og overenstemmelse dermed bliver herredets våbenmærke i seglet derfor en vogn.
I den ældste kirkebog fra 1688, findes navnet ofte skrevet Vognsild. Først fra omkring 1740 er det altid omtalt Onsild. Efter den stavemåde der bruges i dag er det ikke let , at få nogen mening eller betydning ud af navnet, Onsild, som om det har noget med sild at gøre.Hvad det ikke har. Vi skal helt tilbage til forfædrenes gudelære, for at få navnet rigtig analyseret.
De første beboere i Onsild , omtales som Tåledalsbonden-Risdalsbonden og Sagedalsbonden. Det var bønder der boede i dalen ved Thulshøj og Rishøj. Efter en gammel beretning har disse ældste beboere slået sig ned i Thulsdal, og begyndt opdyrkningen her, på det sted , som nu ligger noget afsides fra byen. Jorden ejes nu af Sigvart Hansen og Grethe Stevnshoved m.f. Nærmest vejen. ligger Thulshøj, en fredet gravhøj, mens der længere væk var Odinshøj der nu er ødelagt og pløjet efter. De to gravhøje har landsarkivar Svend Åkjær fundet i en markbog fra 1686 for Sdr Onsild martrikulering som Odinshøj og Thulshøj tillige med agernavnet tingblokke. Arkivaren siger at Odinshøj minder om dyrkelse af guden Odin. På Thulshøj har den hedenske herredshøvding og lovgivermand Thulen formedentlig siddet på højen nær ved tingstedet. At også helligkilden Ingvords Kilden som ligger lidt vest for Grethe Stevnhoveds ejendom, den slutter op om disse omgivelser, og giver et historisk farvestrøg som bør bevares. Thy reparerede kilden og den er nu omsat med kampesten lagt med jord uden cement og med navnet Ingvords Kilde indhugget. Den blev fredet d. 15-4-1942.
I krattet vest for Grydehøj ligger Rishøj .Der er en fredet gravhøj. I Rishøjdalen, var der også beboere som senere blev kaldt vætterne fra Onsild
Hvor de første beboer slog sig ned i Nr. Onsild vides ikke men øst for byen er der en spredt bebyggelse som hedder Rævbakkerne. I gamle dage hed den Østerheden. I den egn var tydelig spor af bebyggelse og en kirke. Per Wasehus Nr. Onsild født 1855 har fortalt , da de var hjordrenge, legede de imellem gravstenene. Navnet på beboelsen er ikke kendt. Man har ikke kunnet tænke sig anden årsag til byens forsvinden, end at det var ødelæggelse ved Den sorte død. Pesten tog hele strøgets befolkning, hedder det, på nær et menneske som efter forgæves, at have ringet med kirkeklokken, da fandt på at blusse fra Rævebakkerne, og fik svar, helt over fra højderne ved Glenstrup.
Omskrevet efter en artikel af Svend Balle